Avui us recomanem llibres per als més grans, ja que ells també són importants i la lectura encara més.
Per als de Cicle Mitjà:
- Com adormir un lleó i altres cròniques verídiques
Mar Benegas. Ed. Nandibú
Com adormir a un lleó i altres cròniques verídiques explica uns moments en la vida de l’Anna, una nena molt inquieta i molt intel·ligent que vol ser periodista. Té una germana petita, la Sol, una àvia, periodista també, que li regala una gravadora, un avi misteriós, i un pare i una mare. Fins aquí tot sembla normal. Però, de sobte, comencen a succeir coses estranyíssimes a casa seva: l’Anna ho grava tot i en fa unes cròniques fabuloses. Així descobrirem com s’adorm un lleó, el vol que pot tenir una faldilla o fins on arriba una casa voladora…
- Akim corre
Claude Dubois. Ed. Lóguez
L’artista Claude K. Dubois intenta fer comprensibles als nens les traumàtiques vivències de la guerra i la fugida d’una realitat que malauradament viuen moltes persones, prenent com a exemple la sort del petit Akim.
Com una catàstrofe de la naturalesa, la guerra arriba a la senzilla vida del noi. L’Akim es queda enmig d’un paisatge de desolació fins que algú el porta de la mà i és arrossegat pels que fugen. Ideal per a ser empàtics amb tots els nens i nenes que pateixen guerres arreu del món.
Per a Cicle Superior:
- Història de la bicicleta d’un home llangardaix
Fina Casalderrey. Ed. NandibúLa novel·la narra la història del nen que té un nom molt gran, Mundo, i que viu en un poble de Terol, Albarracín, amb una mare que muny cabres i fa formatges i un pare, pastor d’un ramat de mil cinc-centes ovelles.
La novel·la comença quan el nen té deu anys i molts somnis al cap. En Mundo és eixerit, intel·ligent i bon jan i un dia coneix a en Camilo, un treballador de la companyia de telèfons que passa pel seu poble instal·lant els pals que aguantaran els fils telefònics. Aquest home, amic del pare del nen, es desplaça amb una bicicleta (la que dóna títol al llibre) que tindrà una importància cabdal en els darrers capítols.
La novel·la se situa en els mesos previs a l’esclat de la Guerra Civil on la misteriosa desaparició del pare del nen, mostra un escenari on els silencis, les mirades dels veïns, les denúncies, les traïcions i les complicitats formen una teranyina de situacions molt ben explicades, molt sentides i que ens arriben al cor, sense caure en artificis narratius fàcils o previsibles.
El personatge d’en Camilo, el zelador de telefonia, amic de la família, que ensenya al nen a anar en bicicleta i el fa pujar dalt d’un dels pals de telèfons, esdevé clau perquè les seves anades i vingudes permetran que el nen i la seva mare tinguin coneixement del seu pare mitjançant uns llibres que contenen missatges ocults; uns llibres de poesia que són un homenatge a Miguel Hernández.
En Mortimer té dotze anys. Treballa per al professor Haggath, que és bruixot, tot i que molts no coneixen la seva professió, ja que si no, probablement, acabaria cremat a la foguera. En Haggath està preparant una poció molt complicada. Un cop acabada, li encarrega a en Mortimer que la porti al cementiri. L’avisa que l’ampolla ha d’arribar intacta, i que no es pot vessar ni una gota. Si una sola gota cau en un altre lloc, podria desencadenar un fet preocupant.
Sigui quin sigui el llibre que regaleu, penseu a qui va dedicat, què li agrada, li apassiona, si li agrada molt o poc llegir. No té perquè ser un llibre de lectura, n’hi ha molts d’altres que són sense lletra, ideals per a fomentar la imaginació, o bé de marques de joguines amb mil i una idees per a fer creacions varies!
Que tingueu bon St. Jordi a tots i totes!!!